Hakaret Suçu, Şartları ve Cezası 2025
- Av. Yunus Solak
- 15 Kas 2024
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 6 Şub
HAKARET SUÇU (TCK 125)

Hakaret suçu, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunun 125. maddesinde düzenlenmiştir. İlgili düzenleme uyarınca; Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden (...)50 veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir. denmektedir.
İlgili kanun düzenlemesine göre hakaret suçunun oluşabilmesi için fail tarafından mağdurun onur, şeref ve saygınlığının hedef alınması hem de söylemin rencide edici nitelikte olması önem taşımaktadır. Fail her ne kadar mağdurun onur, şeref ve haysiyetini hedef almış olsa da söylemin rencide edici nitelikte olmaması durumunda hakaret suçunun oluşmayacağının kabülü gerekmektedir.
Hakaret suçunu oluşturan söylemler somut bir olgu ya da fiil isnadıyla olabileceği gibi direkt mağdura sövmek suretiyle de gerçekleşebilir. Mağdura karşı dolandırıcı, hırsız vb. ithamların bulunması somut olgu ya da fiil isnadı örneği olarak verilebilir.
Mağdurun bulunmadığı bir ortamda (gıyabında) hakaret edildiğinin kabulü için en az 3 kişinin tanıklık etmesi, tanıklık ettikleri duruma ilişkin bizzat bilgi, görgü ve duyum sahibi olmaları gerekmektedir.
HAKARET SUÇUNUN NİTELİKLİ HALLERİ
Hakaret suçunun nitelikli halleri 125. maddenin 3. fıkrası ve devamında düzenlenmiştir. İlgili düzenleme uyarınca; Hakaret suçunun;
a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı,
b) Dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı,
c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle, İşlenmesi halinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.
(4) (Değişik: 29/6/2005 – 5377/15 md.) Hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır.
(5) (Değişik: 29/6/2005 – 5377/15 md.) Kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır. Ancak, bu durumda zincirleme suça ilişkin madde hükümleri uygulanır. denmektedir.
HAKARET SUÇUNUN CEZASI
Hakaret suçunun cezası suçun basit halinde 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası olarak belirlenmişken 3. fıkrada belirtilen hususlarda cezanın alt sınırının 1 yıldan az olamayacağı, hakaretin alenen işlenmesi halinde cezanın altıda bir oranında arttırılacağı düzenlenmektedir.
HAKARET SUÇUNDA ŞİKAYET, UZLAŞTIRMA, ÖN ÖDEME
Hakaret suçu takibi şikayete bağlı olan suçlardan olup şikayet süresi fail ve fiilin öğrenildiği tarihten itibaren 6 aydır. 6 aylık süre hak düşürücü süre olup sürenin dolmasıyla birlikte mağdurun şikayet hakkı düşmektedir. Hakaret suçu 9. yargı paketi düzenlemesiyle birlikte uzlaştırma kapsamındaki suçlardan çıkartılmış olup ön ödeme kapsamına alınmıştır. Belirtilen nedenle artık hakaret suçlarında mağdurun uzlaştırma görüşmelerinde maddi ya da manevi menfaat talebinin olması mümkün değildir. Ön ödeme kapsamına alınan hakaret suçunda savcılıkça soruşturma evresinde şüpheliye bir miktar para ödenmesi, talep edilen meblağın ödenmesi halinde ön ödeme işleminin tamamlanacağı ve dosyanın takipsizlikle kapatılacağı ihtar olunacak eğer ki şüpheli tarafından ödeme yapılmaz ise kovuşturma aşamasına geçilecektir.
HAKARET SUÇUNDA HAGB VERİLEBİLİR Mİ?
Hakaret suçunda, suçun üst sınırı 2 yıldan az olduğu için sanık hakkında HAGB kararı verilebilmektir. Hakkında HAGB kararı verilen ve hüküm kesinleşen sanık, 5 yıl içerisinde kasıtlı olarak başka bir suçtan hüküm giyer ya da denetim süresi içerisinde denetim tedbirlerini ihlal ederse hüküm açıklanarak sanık hakkında cezanın infazına geçilecektir.
HAKARET SUÇUNDA GÖREVLİ MAHKEME
Hakaret suçunda görevli mahkeme 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunun ilgili hükümleri uyarınca asliye ceza mahkemesidir.
HAKARET SUÇUNDA YETKİLİ MAHKEME
Hakaret suçunda yetkili mahkeme 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunun ilgili hükümleri uyarınca suçun işlendiği yer mahkemesidir, ancak soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olan hakaret suçunda eser, mağdurun yerleşim yerinde veya oturduğu yerde dağıtılmışsa, o yer mahkemesi de yetkilidir. Mağdur, suçun işlendiği yer dışında tutuklu veya hükümlü bulunuyorsa, o yer mahkemesi de yetkilidir.
HAKARET SUÇUNDA AVUKAT YARDIMI
Hakaret suçunda gerek mağdur gerekse de sanık olarak ceza hukuku alanında çalışan bir hukuk bürosundan profesyonel avukatlık ve danışmanlık hizmeti alınması gerekmektedir. Mağdur açısından, kendisini mahkeme önünde vekil ile temsil ederek duruşmalara katılmaması ve adliye psikolojisi içerisinde buhran geçirmemesi; sanık açısından ise etkin bir ceza yargılaması süreci yürütülebilmesi amacıyla profesyonel bir ceza avukatından hukuki yardım alması önemlidir.
Comments