ISRARLI TAKİP SUÇU (TCK 123/A)
Israrlı takip suçu, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunun 123/A maddesinde düzenlenmiştir. İlgili düzenleme uyarınca, Israrlı bir şekilde; fıziken takip etmek ya da haberleşme ve iletişim araçlarını, bilişim sistemlerini veya üçüncü kişileri kullanarak temas kurmaya çalışmak suretiyle bir kimse üzerinde ciddi bir huzursuzluk oluşmasına ya da kendisinin veya yakınlarından birinin güvenliğinden endişe duymasına neden olan faile altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir. denilmektedir. Israrlı Takip Suçu Ankara Ceza Avukatı
Israrlı takip suçu, kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunun özel bir halidir. Birçok suç tipi ile benzerlik göstermektedir. Israrlı takip suçu failin mağdur ile ısrarlı bir iletişim kurmaya çalışması neticesinde mağdurun korku, endişe ve huzursuzluk duyması neticesinde oluşmaktadır. İzah edilen nedenle kanımızca sadece takip kriterinin gerçekleşmesinin yeterli olmayıp fail tarafından yapılan eylemlerin mağdur üzerinde endişe ve huzursuzluk oluşturup oluşturmadığı da gözetilmesi gerekmektedir. Israrlı takip suçunun soruşturma ve kovuşturması mağdurun şikayetine tabi olup şikayet süresi fail ve fiilin öğrenildiği andan itibaren 6 aydır. Bu süre hak düşürücü süre olup 6 aydan sonra mağdurun şikayet hakkı düşmektedir. Yine, ısrarlı takip suçunda uzlaştırma hükümleri uygulanmamaktadır.
ISRARLI TAKİP SUÇUNUN NİTELİKLİ HALLERİ (TCK 123/A/2)
Suçun;
a) Çocuğa ya da ayrılık kararı verilen veya boşandığı eşe karşı işlenmesi,
b) Mağdurun okulunu, iş yerini, konutunu değiştirmesine ya da okulunu veya işini bırakmasına neden olması,
c) Hakkında uzaklaştırma ya da konuta, okula veya iş yerine yaklaşmama tedbirine karar verilen fail tarafından işlenmesi, hâlinde faile bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.
Bu maddede düzenlenen suçun soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlıdır.
5237 Sayılı Türk Ceza Kanunun 123/A/2 maddesinde ısrarlı takip suçunun nitelikli halleri düzenlenmiş olup somut olayda yukarıda yazılı nitelikli hallerin bulunması durumunda suçun basit halinde verilen 6 aydan 2 yıla kadar olan hapis cezası 1 yıldan 3 yıla çıkmaktadır.
ISRARLI TAKİP SUÇUNUN CEZASI
Israrlı takip suçunun cezası, suçun basit halinde 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası, nitelikli hallerinde ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası olarak düzenlenmiştir. Kanun koyucu ısrarlı takip suçunda seçenek yaptırım olarak adli para cezası öngörmemişse de hakim kanundaki takdir hakkını kullanarak hapis cezasını adli para cezasına çevirebilmektedir.
ISRARLI TAKİP SUÇUNDA GÖREVLİ MAHKEME
Israrlı takip suçunda görevli mahkeme 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunun ilgili hükümleri uyarınca Asliye Ceza Mahkemeleridir.
ISRARLI TAKİP SUÇUNDA YETKİLİ MAHKEME
Israrlı takip suçunda coğrafi olarak davaya bakmaya yetkili olan mahkeme kural olarak suçun işlendiği yer mahkemesidir ancak bilişim sistemleri üzerinden (sosyal medya uygulamaları) takip edilen mağdurun yerleşim yeri mahkemesi de yetkilidir.
ISRARLI TAKİP SUÇUNDA HAGB VERİLEBİLİR Mİ?
Israrlı takip suçunda verilecek cezanın 2 yıl ve altında olması durumunda fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir. HAGB kararı sonrasında denetimli serbestlik hükümlerini mazeretsiz ihlal eden yahut 5 yıl içerisinde kasıtlı olarak başkaca bir suç işleyen kişi hakkında hükmün açıklanması yoluna gidilmektedir.
ISRARLI TAKİP SUÇUNDA AVUKAT YARDIMI
Israrlı takip suçunda gerek mağdur gerekse de sanık olarak ceza hukuku alanında çalışan bir hukuk bürosundan profesyonel avukatlık ve danışmanlık hizmeti alınması gerekmektedir. Mağdur açısından, kendisini mahkeme önünde vekil ile temsil ederek duruşmalara katılmaması ve adliye psikolojisi içerisinde buhran geçirmemesi; sanık açısından ise ısrarlı takip suçunun yüz kızartıcı suç olması hasebiyle etkin bir yargılama süreci yapılmaksızın alınacak cezaların adli sicile işlemesiyle birlikte ileride sosyal ve ekonomik hayatında yaşanabilecek problemler sebebiyle avukatın hukuki yardımından yararlanılmalıdır.
Comments