top of page

Vasi Tayini ve Dilekçe Örneği

Yazarın fotoğrafı: Stj. Av. Yaren GülnazStj. Av. Yaren Gülnaz

 VASİ TAYİNİ


Vasi Tayini

 Vasi Kimdir?


Vasi, hukuki işlem yapamayan kişilere atanan, onlar adına hukuki işlem yapma hakkına ve yetkisine sahip temsilcidir.


 Kimlere Vasi Atanır?


4721 Sayılı Türk Medeni Kanununun 404 vd. maddeleri uyarınca kişinin vesayet altına alınması gereken durumlar sayılmıştır. Bu hükümlere göre aşağıda yazılı hallerde kişiye vasi atanabilir:


  1. Küçüklük,

  2. Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı,

  3. Savurganlık, alkol veya uyuşturucu bağımlılığı, kötü yaşam tarzı ve yönetimi,

  4. Özgürlüğü bağlayıcı ceza,

İstek üzerine.


Velisi olmayan ve reşit olmayan küçük yaştaki kişilere, akıl hastalığı ve akıl zayıflığı bulunan kişilere, savurganlık, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı olan kişilere , 1 yıl ve daha uzun süre hapis cezası almış kişilere, sulh hukuk mahkemesi tarafından alınan karar ile kısıtlanmış kişilere ve istek üzerine mahkemece vasi atanır. Vesayet ilişkisi kanunda gözetilen bazı hallerde mahkeme tarafından re ’sen gözetilirken bazı hallerde başvuru ile mahkeme atamaktadır.


 Vasi Olmak İçin Gereken Şartlar


Vasi atanacak kişi reşit olmalıdır. Ayrıca, vasi adayının sağlıklı düşünebilme yeteneğine sahip olması ve vesayeti üstlenebilecek durumda olması gerekmektedir. Mahkeme, bu şartları değerlendirerek vasi ataması yapar.


Vasi Tayininde Görevli Mahkeme


Vasi tayini yapmaya görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir.


Vasi Tayininde Yetkili Mahkeme


Vasi tayininde yetkili mahkeme, vasi tayin edilecek kişinin son yerleşim yeri mahkemesidir.


Vasi Tayininde Bilinmesi Gereken Önemli Hususlar


I. İlgilinin dinlenilmesi ve bilirkişi raporu; Bir kimse dinlenilmeden savurganlığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı, kötü yönetimi veya isteği sebebiyle kısıtlanamaz. Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle kısıtlamaya ancak resmî sağlık kurulu raporu üzerine karar verilir. Hâkim, karar vermeden önce, kurul raporunu göz önünde tutarak kısıtlanması istenen kişiyi dinleyebilir.


II. İlân; Kısıtlama kararı, kesinleşince hemen kısıtlının yerleşim yeri ile nüfusa kayıtlı olduğu yerde ilân olunur. Kısıtlama, iyiniyetli üçüncü kişileri ilândan önce etkilemez. Ayırt etme gücüne sahip olmamanın sonuçlarına ilişkin hükümler saklıdır. Vasi olarak atanmak isteyen kişi Sulh Hukuk Mahkemesine başvuru yapmalıdır. Kısıtlının raporu dilekçe ile sunulmalıdır. Mahkeme değerlendirme sonucu vasi atamasını gerçekleştirir.


Vasi Tayini Dilekçe Örneği













35 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page